Minähän olen siis koulutukseltani elintarvikekemisti, ja meitä kutsutaan välillä (ainakin muiden biokemistien toimesta) myös kakkukemisteiksi. Oma tutkimukseni ei juurikaan kakkuja tai leipomista koskaan sivunnut, mutta nyt hoitovapaalla olen löytänyt itsestäni varsinaisen piparikemistin! Paljastankin suuren tutkimusprojektini huipentuman teille, vaikka hetken jo harkitsin patentoivani tämän keksinnön ja perustavani piparileipomon ;)
Tiedättehän, miten joulupipareita tehdään kahdella tavalla, niin että siirappi kiehautetaan ja ilman kiehautusta. Ohjeissa, joissa siirappi kiehautetaan, rasva sulatetaan siirappi-mauste-sokeriseokseen ja munat ja jauhot yksinkertaisesti sekoitetaan jäähtyneeseen seokseen. Oma mummini on kuitenkin aina tehnyt piparit reseptillä, jossa sokeri ja voi vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, ja tähän seokseen lisätään munat, siirappi, mausteet ja jauhot vatkaten, ja lapsuudenkodissani noudatettiin aina tätä perinnettä. Aikuistuttuani olen tehnyt pipareita molemmilla tavoilla, mutten koskaan ole ollut lopputulokseen täysin tyytyväinen. Mielestäni mausteet tulevat paremmin esille kiehautetuissa taikinoissa, mutta taikinan rakenne on miellyttävämpi vatkatuissa. Päätin kokeilla mitä tapahtuisi, jos kiehauttaisin siirapin, mausteet ja puolet sokerista, mutta vatkaisin toisen puolet sokerista voin kanssa vaahdoksi, ja lisäisin siirappiseoksen vaahtoon munien jälkeen samassa vaiheessa kuin siirappi muutenkin lisättäisiin. Ja hyviä tuli :)
Joulupiparit
250 g luomuvoita
2 dl luomuruokosokeria
1,5 dl luomusiirappia
3 tl luomukanelia
1 tl neilikkaa
2 tl luomuinkivääriä
1 tl luomukardemummaa
1 tl luomumaustepippuria
2 luomumunaa
5,5 dl luomuvehnäjauhoja
2 dl luomugrahamjauhoja
1,5-2 tl soodaa
Piparintuoksua!
Henna

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti