lauantai 27. toukokuuta 2017

Puuroa joka lähtöön

Tämä on mainospuhe lempiruokani puolesta. 

Ei taida olla olemassa puuroa, joka ei maistuisi hyvältä. Yksittäisen erän voi pilata väärillä mausteilla, mutta hyvänmakuista puuroa voi valmistaa melkeinpä mistä viljasta vain. Herkutteluun kaikkein parasta on ruispuolukkavispipuuro, jota varten juuri tilasin lisää ruispuurojauhoja Kinnuselta. Luomupiirin valikoimista löytyy sekä ruisjauhoja, ruispuurojauhoja että ruishiutaleita. Kaikista niistä voi valmistaa puuroa, kyse on makuasioista. Parasta vispipuuroa saa minun mielestäni ruispuurojauhoista. 

Tällä kertaa tein kuitenkin rukiin sijaan vispipuuroa mannaryyneistä. Täysjyvämannasuurimot ovat minusta parhaimman makuisia, ”tavalliset” mannasuurimot ovat enemmän höttöä kuin sisältöä. Ero on samankaltainen kuin vehnäjauhoissakin; joskus höttöherkkuja on kiva syödä, mutta enimmäkseen ne aiheuttavat ilmaa vatsaan. Täysjyvämannasuurimoita ei ole helppo löytää kaupoista, siksi tilaan niitä Luomupiiristä itseni lisäksi kauempana asuville vanhemmilleni. Olemme kaikki ihastuneita Kinnusen tuotteiden hyvään laatuun. 



Puuro ei hivele ulkonäöllään, mutta maku on taivaallinen

Kuvassa on erään päivän lounas: ohrapuuroa mannapuolukkavispipuurolla ja jäisillä puolukoilla ja mustikoilla. Ohrapuuron keitin ohrasuurimoista useita päiviä aiemmin leipoessani leipää. Sen keittämiseen menee sen verran kauan, että tein kerralla isomman satsin, kun kerran hommaan ryhdyin. Ohrasuurimoista keitetty puuro on muuten todella hyvää leipätaikinassa. Kokemukseni mukaan se säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa paremmin kuin hiutalepuurot, joten sitä voi syödä monta päivää valmistamisen jälkeenkin. 

Ei ehkä ole ihan tavanomaista yhdistää kahta puuroa samaan ruokaan, mutta tämä yhdistelmä toimii. Ohrasuurimopuuro antaa tekstuuria, jotain pureskeltavaa hampaille ja mannaryyneistä valmistettu vispipuuro on kuin mehukeittoa. Kylmän ja kuuman liitto ei petä koskaan; kuuma puuro jäisten marjojen kanssa on helppo syötävä monen ikäisille. 


Ohrasuurimopuuro
1,5 dl rikottuja tai kokonaisia ohrasuurimoita
2 dl vettä
1 l vettä
1 tl suolaa

Keitä 2 dl vettä ja lisää ohrasuurimot. Anna veden imeytyä suurimoihin. Lisää 1 litra vettä ja keitä noin 30 minuuttia välillä hämmentäen (rikotut) tai 45 minuuttia välillä hämmentäen (kokonaiset). Jätä keittämisen jälkeen vielä hautumaan miedolle lämmölle noin 15 minuutiksi. Mausta suolalla.


Puolukkamannavispipuuro
 1l vettä
1,5 dl täysjyvämannasuurimoita
sokeria oman maun mukaan (itse laitan noin 2rkl, netin ohjeissa usein 1,5 dl)
3 dl puolukkasurvosta

Keitä vesi, hämmennä mannasuurimot sekaan ja keitä 10 minuuttia. Sokerin voi lisätä jo tässä vaiheessa tai vasta puolukoiden kanssa. Anna jäähtyä.
Soseuta kohmeiset tai tuoreet puolukat. Lisää jäähtyneeseen puuroon puolukkasose sekä sokeri, makeusastetta voi maistella ja lisätä sokeria oman maun mukaan. Vatkaa ilmavan kuohkeaksi.
Tällä tavalla marjoja ei tarvitse keittää, joten ne säilyttävät vitamiininsa paremmin.
Vispipuuro nautitaan kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti