maanantai 29. toukokuuta 2017

Nyyttikestiherkkuna pannukakkua

Ystäväni piti kämppiksineen juhlat, joihin saattoi viedä nyyttärihengessä syötävää kaikille. Koska kyseisille juhlille oli tulossa paljon itselleni tuntemattomia kämppisten kavereita, halusin tehdä mahdollisimman moneen ruokavalioon soveltuvaa sormin naposteltavaa suolaista, joka olisi myös helppo kuljettaa kotoa juhlapaikalle. 

Pitkän harkinnan jälkeen päädyin pannukakkuun. Se on nopea valmistaa ja mokaamisen mahdollisuus on pieni. Nämä olivat tärkeitä kriteerejä, kun kiireellä töiden jälkeen valmistauduin juhlintaan. Nyyttäreille se sopii myös siksi, että sitä voi napostella sotkematta sormiaan. Tämä resepti on vegaaninen ja gluteeniton. 
Myönnän, että tässä meidän pannukakussamme sattui yksi virhe: puolisoni valmisti taikinan lepäämään sillä aikaa, kun minä vaihdoin vaatteita. Hän käytti erehdyksessä nokkosrouheen sijaan nokkosjauhetta, mikä sai koko taikinan vaihtamaan väriä. Rouhe olisi ollut kauniimpi vaihtoehto, mutta makuun virheellä tuskin oli merkitystä. 


Pannukakku
1 l vettä
noin 5 dl jauhoja (käytin pääasiassa riisi- ja maissijauhoja, tästä tulee hyvää myös täysjyvävehnäjauhoilla, jos ei välitä gluteenittomuudesta.) 
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (Suvannolta) 
1 tl leivinjauhetta 
1 dl soijajogurttia
1 tl psylliumia 
2 rkl nokkosrouhetta
2 dl puolukoita
vegaanista margariinia

Uuni 200 asteeseen. 
Laita psyllium turpoamaan soijajogurttiin. Psylliumin käyttäminen ei ole pakollista tässä reseptissä. 
Sekoita ainekset keskenään, paitsi puolukat. Lisää jauhoja sen verran, että taikina tuntuu löysältä, muttei vetiseltä. Jätä seisomaan hetkeksi. 
Muotoile leivinpaperille terävät reunat pellin reunojen mukaisesti ja tipauta paperille muutama nokare margariinia. Laita uuniin hetkeksi, kunnes margariini on sulanut ja hitusen ruskistunut. Ruskistumisaste riippuu käyttämästäsi margariinista, osa ei välttämättä ruskistu lainkaan. (voilla saa parhaan ruskettumisen). Itse käytän Sunnuntain vegaanista leivontamargariinia, joka ruskistuu hivenen. 
Sekoita levänneeseen taikinaan puolukat. Ota kuuma pelti uunista ja kaada taikina rasvan päälle. Paista noin 30 minuuttia. 
Anna jäähtyä ja leikkaa pienillä piparkakkumuoteilla suupalan kokoisia naposteltavia. Kumotun pannukakun jäähtymiseen tarvitsee varata noin 10-15 minuuttia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti