Viime jaossa tilasin Suvannolta kurpitsan ja sain sitä 17,5 kiloa. Se ei ollut minulle yllätys, olin toivonut isoa kurpitsaa. Joitakin vuosia sitten isoja kurpitsoita tuli tilauksessa useampia ja tänne blogiinkin kirjoitettiin siitä, miten silloiset hallituslaiset saivat 14 kiloa kurpitsaa kulumaan. Ajattelin silloin, etten mitenkään haluaisi noin isoa kurpitsaa, enkä keksisi sille mitään käyttöä.
Viime vuonna mieleni muuttui. Olin tässä välissä innostunut reseptien keräämisestä ja ruokien suunnittelusta. Joten viime vuoden syksyllä tilasin toiveikkaasti kurpitsan, mutta sainkin vain kolmekiloisen. 2-5 kilon kokoluokka oli tietysti muille tilaajille juuri se, mitä he toivoivatkin ja toivomus oli esitetty Suvannolle. Minulle se oli pieni pettymys, mutta itsepähän en ollut avannut suutani tilausvaiheessa ja pyytänyt isoa kurpitsaa.
![]() |
Kurpitsa on helppo leikata halki terävällä leipäveitsellä. Pehmeä kuori ei vaadi erityistä voimaa, mutta isot kädet on työssä hyödyksi. |
Tänä vuonna sainkin korkojen kera kokoa kurpitsaani. Odotin sellaista 10-13 kilon mötikkää ja sain 17,5 kiloa. Olin ihan innoissani koko jaon ajan, mutta iltapäivällä iski karu totuus – enhän minä jaksanut nostaa sitä! Sen lisäksi olin tilannut neljä kassillista satokausi- ja tukkutuotteita. Onneksi apu ilmestyi paikalle juuri kriittiseen hetkeen, kuten kuvasta näkyy. Kiitos Anjalle rattaiden lainasta ja Karoliinalle kantoavusta. Puolisoni tuli kotiin vähän minun jälkeeni ja pyysin häntä käymään hakemassa auton takakontista ”jotakin Luomupiirin jaosta mitä en jaksanut nostaa sisään”. Hänen ilmeensä olisi ollut valokuvaamisen arvoinen.
Kurpitsan käsittelyyn käytimme kolme työpäivän jälkeistä iltaa niin se ei rasittanut liikaa. Söimme kurpitsaruokia neljä päivää putkeen, eikä niihin kyllästy, koska kurpitsa on niin monipuolinen raaka-aine. Mikään ruoka ei maistu samalta kuin se toinen, joten niistä ei huomaa syövänsä melkein pelkkää kurpitsaa.
Jotta tämä teksti ei venyisi kohtuuttomiin, päätin tehdä kurpitsaruuista ja säilykkeistä erillisen postauksen. Ruokien ja säilykkeiden lisäksi valmistimme leivonnaisia. Kakkuohjeen otimme blogin aiemmasta kirjoituksesta. Lisäksi teimme leipää ja sämpylöitä samana iltana. Jaksamisen kannalta on ihan sama tekeekö yhden vai kaksi leipätaikinaa yhtä aikaa. Ihmisellä on kaksi kättä, joten kaksi taikinaa vaivautuu siinä samalla. Harrastan tätä itse asiassa melko usein leipoessani leipää. Kurpitsasose ei juurikaan erotu leipätaikinasta, se tuo vain pienen rakenne-eron. Sen sijaan pienet kurpitsakuutiot erottuvat hauskasti sekä ulkonäöllään että maullaan.
2,5 dl kurpitsasosetta (Suvanto)
5 dl vettä
50g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
1,5 dl täysjyvämannasuurimoita (Kinnunen)
Hiivaleipäjauhoja (Suvanto)
Kaurajauhoja (Suvanto/Kinnunen)
Voiteluun rypsiöljyä
Keitä kurpitsakuutiot kypsäksi ja soseuta ne. Anna jäähtyä hetken.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää kurpitsasose ja suola. Sekoita.
Lisää mannasuurimot, öljy sekä hiivaleipäjauhoja ja kaurajauhoja tasaisesti vuorotellen, kunnes taikinassa on leivottava rakenne. Se ei saa jäädä tahmeasti kiinni kulhoon, muttei olla myöskään liian jauhoista ja irtonaista. Anna kohota puoli tuntia leivontaliinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
Muotoile taikinasta kaksi leipää uunipellille ja voitele ne öljyllä. Töki leipiin reikiä haarukalla. Päälle voi laittaa paahdettuja kurpitsansiemeniä. Paista 200 asteessa, kunnes leivän pohja kumisee koputtaessa. Tähän menee noin 30-40 minuuttia uunista riippuen.
![]() |
200g kurpitsasosetta
200g pieniä kurpitsakuutioita
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl ohrahiutaleita (Kinnunen)
hiivaleipäjauhoja (Suvanto)
ohrajauhoja (Kinnunen)
Voiteluun rypsiöljyä
Keitä soseeksi aiottavat kurpitsakuutiot erillään pienistä kuutioista. Kuutioina taikinaan tuleva kurpitsa kannattaa keittää läpikuultavaksi, muttei täysin kypsäksi asti, jotta kuutiot pysyvät kuutioina eivätkä soseudu taikinaa vaivatessa. Omat kuutioni olivat noin 0,5cm neliöitä.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola, siirappi, sose sekä kuutiot. Sekoita hyvin. Lisää ohrahiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhoja noin 2/3 jauhomäärästä ja ohrajauhoja noin 1/3 jauhomäärästä. Ohran maku on varsin voimakas ja siksi sitä on hyvä olla hiukan alle puolet taikinan jauhoista.
Jätä taikina kohoamaan liinan alle, kun se on vielä hitusen liian tahmeaa leivottavaksi. Anna kohota puoli tuntia. Kohoamisen jälkeen lisää jauhoja ja nosta taikina leivontalevylle/pöydälle. Käytä reilusti hiivaleipäjauhoja leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes siitä on helppo muodostaa pötköjä, jotka eivät tartu pöytään kiinni. Näin saat ilmavuutta sämpylän rakenteeseen.
Leikkaa pötköstä haluamasi kokoisia sämpylöitä ja muotoile ne pellille. Anna kohota pellillä noin 10 minuuttia leivontaliinan alla. Pistele haarukalla. Voitele rypsiöljyllä ja koristele paahdetuilla kurpitsansiemenillä. Paista 200 asteessa, kunnes sämpylöiden pohjat kumisevat koputtaessa. Aika vaihtelee sämpylöiden koon mukaan 10-25 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti