lauantai 28. lokakuuta 2017

Mihin käytin ison kurpitsani

Kurpitsa-appelsiinimarmeladi tekeillä. 

Kuten jo aiemmin kirjoitin, sain Luomupiirin jaossa 17,5 kilon kurpitsan. Tästä määrästä käytettävää ainesta oli vähän yli 11 kiloa ja lisäksi siemenet, joita en punninnut. Loppu oli kuoria tai siementen ympärillä olevaa käyttökelvotonta ”rihmastoa”. Myönnän tosin, ettemme kuorineet kurpitsaamme erityisen huolellisesti, tarkemmalla kuorinnalla voisi saada vielä muutamia satoja grammoja kurpitsanlihaa käyttöön. 

Me käytimme koko kurpitsan. Valmistimme siitä leivonnaisia, ruokia ja säilykkeitä. Minulta kysyttiin jakopäivänä useasti, miten aion käyttää näin ison kurpitsan ja päätin vastata siihen täällä blogissa. 

Edellisessä postauksessa esittelemiini leivonnaisiin kului yhteensä noin 1,2 kg kurpitsaa. 

Kurpitsapikkelssiin käytimme 2 kg ja marmeladiin sekä hilloon yhteensä 2,5 kg. 

Kurpitsakeittoon laitoimme 1 kg kurpitsaa. 
Uunikasvispataan meni reilun kilon verran kurpitsaa. 

Näiden ruokien lisäksi höyrytimme noin 1,5 kg kurpitsapaloja ja laitoimme pakkaseen tulevaa käyttöä varten. Valmiiksi höyrytettyjen, pakastettujen kasvisten käytöstä kirjoitin jo jokin aika sitten. 

Minulta jäi vielä toteuttamatta kaksi muuta kurpitsa-leivontareseptiä, koska on mahdotonta ehtiä syödä kovin montaa leipää tai makeaa leivonnaista kerralla. 
Uunikasvispadasta söimme kerran ja pakastimme loput, linssihässäkän pakastimme kokonaan pienen maistelun jälkeen. Risotosta tuli neljä annosta ja keitosta kuusi annosta, jotka söimme kolmen päivän sisään pois. Keiton maku vain paranee seisoessaan. Meillä on tapana muutenkin tehdä kerralla useampia ruokia ja syödä pakastetut pois viikon sisään. 

Pikkelssiä, marmeladia ja hilloja aiomme antaa joululahjoiksi. Siksi valmistimme ne pienempiin purkkeihin. Näiden reseptit löysin Puutarha.net-sivuston keskustelupalstalta. Tein keskustelun alussa mainittua appelsiini-kurpitsamarmeladia ja raikasta pikkelssiä sekä ihan tavallista keitettyä kurpitsa-omenahilloa ilman sen erityisempää reseptiä. Hillon sokerimäärä on hyvin maltillinen muutama ruokalusikallinen. 

Kurpitsarisottoa parmesan-juustolla.
Ohessa kurpitsakauraleipää. Minulta on kysytty monesti mihin käytän tuoretta pinaattia.
Esimerkiksi leivän päällä se on herkullista. Pinaatti ja tomaatti Mikolan tuotantoa.

Uunipadoista kirjoitan vähän myöhemmin enemmän. Kurpitsa sopii melkein minkä kanssa tahansa. Tällä kertaa käytimme kurpitsan kanssa lanttua (Koli), perunaa (Koli), sipulia (Koli), valkosipulia (Mikola) ja porkkanaa (Suvanto). Maustoimme kasvikset hunajalla (Maunula), Balsamic viinietikalla (Makrobios) ja cashewpähkinöillä (Tietäväinen). Tätä voi syödä sellaisenaan tai lihan lisukkeena. 


Mausteinen kurpitsakeitto

2 sipulia (Suvanto/Koli)
4 valkosipulinkynttä (Mikola/Koli)
200g omenaa (Vesterbacka)
tilkka rypsiöljyä
2 rkl makeaa chilitahnaa
2-4 tl currya
2 rkl tuoretta, hienonnettua inkivääriä (Suvanto)
0,5 tl timjamia (Suvanto/Makrobios)
0,5 tl paprikajauhetta (Makrobios)
(chilijauhetta maun mukaan)
1 kg kurpitsaa
1 dl täyteläistä kermaa
noin 6 dl kasvislientä

Paahda kurpitsat lohkoina uunissa noin 20 minuuttia 175 asteessa. Paahtamisella saa kivan, tuhdimman maun keittoon. 
Kuori ja pilko sipulit, valkosipulit ja omenat. Hiosta sipuli keittokattilassa pienessä tilkassa öljyä. Lisää mausteet, valkosipuli ja omena. Sekoita hyvin. 
Lisää kasvisliemi ja kurpitsat. Anna hautua noin 5 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää lopuksi kermaa. Kuumenna kiehuvaksi. Keitto on parasta seuraavana päivänä uudelleenlämmitettynä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti