Ison karviaissadon käyttämisessä on monilla ongelmia, myös meillä. En oikein tiedä miksi, koska sehän on hyvänmakuinen marja ja käy kaikkeen, mihin muutkin marjat. Silti niitä ei tule käytettyä samaan malliin. Joitakin vuosia sitten löysin kivan taikinaohjeen omena-karhunvatukkapiirakkaan ja innostuinkin muuttamaan sen karviaismarjapaistokseksi. Siitä tuli niin hyvää, että tätä on tehty joka vuosi useita kertoja. Ohje on myös hyvä siinä, että periaatteessa siinä voi käyttää mitä tahansa marjoja tai hedelmiä kaapin sisällön mukaisesti. Myös taikinaa voi muokata, esimerkiksi lisäämällä kaurahiutaleita tai ruista sekaan tai gluteenittomassa versiossa korvaamalla vehnän kookosjauhoilla sekä gluteenittomilla hiutaleilla tai mantelijauheella. Pelkästään hienoa jauhoa ei kannata tässä käyttää, siitä tulee liian tiivis kansi eikä marjat kypsy kunnolla.
Tässä yksi hyväksi havaittu versio reseptistä. Kannattaa ottaa huomioon, että minä en pidä erityisen makeasta, joten makeanhimoiset voivat lisätä sokeria/hunajaa ja käyttää enemmän makeita marjoja. Paistos on parhaimmillaan lämpimänä (seuraavina päivinä mikron kautta) jäätelön kera. Oma suosikkini on Oatlyn kauravaniljajäätelö. Maitoa käyttävä puolisoni taas innostui Jymyn lakritsijäätelöstä paistoksen kanssa ja isälleni maistui parhaiten Jymyn puolukkajäätelö.
450g karviaisia
450g muita marjoja, jotka olen punninnut yhtenä könttänä.
Arvioisin hyvään yhdistelmään kuuluvan noin
300g mustikkaa
100g metsämansikoita
50g tyrniä (muuttuu makeaksi uunissa)
Laita marjat uunivuokaan ja sotke sekaisin. Lisää halutessasi sokeria. Jos käytät tuoreita marjoja tai hedelmiä, lisää 4 rkl vettä. Pakastemarjoihin ei tarvitse lisätä nestettä.
TAIKINA
175g täysjyvävehnäjauhoja
6 rkl suolatonta/vähäsuolaista margariinia
75g fariinisokeria
Hiero ainekset seokseksi ja ripottele taikina tasaisesti marjojen päälle. Painele hiukan. Parhaat täysjyvävehnäjauhot saa tilattua Kinnuselta.
Laita vuoka 190-asteiseen uuniin keskitasolle. Tuoreissa marjoissa/hedelmissä menee noin 25-30 min. Pakastetuissa menee noin tunti, jos ne laittaa jäisinä uunivuokaan. Töki paiston välillä taikinaan pieniä reikiä, jos reiästä tulee kuumaa höyryä, paistos on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti