sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Monta tapaa käyttää kurpitsaa

Syksyisin sitä nälkäinen ihminen usein törmää mitä moninaisimpiin kurpitsaresepteihin, joita moni päättää kokeilumielessä toteuttaakin. Allekirjoittaneelle kävi jokseenkin klassisesti ja leppoisan kokeellisen kokkailupohdinnan sijaan laitoin netin haku- ja reseptikoneet raksuttamaan löytääkseni mahdollisimman monta erilaista tapaa käyttää kurpitsaa. Tarkemmin sanoen 14:ää kiloa kurpitsaa.

Luomupiirin listalla ollut tieto houkutteli kurpitsan satunnaiskokkaajaa: kurpitsa, n.1kg. Jakopäivänä totuus kuitenkin valkeni ja haltuuni jäi kurpitsakatraan painavin yksilö, jonka myöhemmin ansioituneesti pilkoin ja jaoin luomupiriin hallituksen jäsenille, työkavereille ja oikeastaan kenelle tahansa kurpitsaa edes etäisesti halajavalle.

Lopuksi pidin kurpitsajuhlat ja vieraat saivat syödäkseen seuraavia ruokia:


Pumpkin Jam –blogista lainattu
Lämmin linssi-kurpistahässäkkä (salaattina 2-3:lle tai lisukkeena neljälle)

1 kilo kurpitsaa (butternut tai vastaava)
2 dl vihreitä linssejä (tai belugalinssejä)
1 pieni punasipuli 
1 tl jauhettua kuminaa 
1 tl jauhettua inkivääriä 
hömpsäys (savu)paprikajauhetta 
suolaa, mustapippuria 
oliiviöljyä 
2 valkosipulinkynttä 
1 rkl Dijon-sinappia 
2 rkl siideriviinietikkaa
kourallinen silputtua lehtipersiljaa 
1-2 palleroa puhvelimozzarellaa

1. Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen. Kuori ja pilko kurpitsa. Levitä kurpitsakuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai laakeaan uunivuokaan. Sekoita kumina, inkivääri, paprikajauhe, suola ja pippuri kulhossa ja ripottele kurpitsakuutioiden päälle ja perään vielä kunnon loraus oliiviöljyä. Sekoita mausteet ja öljy käsin kurpitsaan. Paahda kurpitsakuutioita uunissa n. 20–35 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet.

2. Keitä linssejä n. 20 minuuttia suolatussa vedessä. Valuta linssit ja hienonna sillä välin valkosipulinkynnet. Kuumenna pannussa tilkka oliiviöljyä ja anna valkosipulin paistua hetken verran (älä kuitenkaan ruskista). Lisää linssit ja sekoita niin, että ne ovat öljyn peitossa. Hämmennä tasaisesti n. 10 minuutin ajan ja laita sitten levy pois päältä jättäen linssit vielä pannuun.

3. Ota kurpitsa uunista ja anna jäähtyä hetken. Pilko sillä välin punasipuli hienoksi silpuksi ja kippaa kulhon pohjalle. Sekoita mukaan viinietikka ja sinappi. Lisää linssit ja yrttisilppu ja sekoita kunnes kastike on levittynyt tasaisesti. Lisää kurpitsakuutiot, revi päälle mozzarella ja rouhi vielä päälle myllystä mustapippuria


Tein tämän vegaanisena versiona ja mozzarellat jäivät pois, eikä niitä oikeastaan olisi täyteläisen makumaailman sekaan kaivannutkaan. Suosittelen!

Kirveelle töitä! Jättikurpitsa ennen pilkkomista

Mehevä kurpitsaleipä, mukaelma hiivaleipäreseptistä

2,5dl kurpitsasosetta
5dl vettä
50g hiivaa
1 rkl suolaa
1,5dl rypsiöljyä
2 rkl siirappia tai ruokosokerisiirappia
1,5l hiivaleipäjauhoja (tai täysjyvävehnäjauhoja)

pinnalle kurpitsansiemeniä


1. Lisää kädenlämpöiseen veteen murennettu hiiva ja kurpitsasose. Lisää muut ainekset ja alusta pehmeä taikina.

2. Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota vartin verran.

3. Sivele leivän pinta öljyllä ja ripota päälle kurpitsansiemeniä. Paista kurpitsaleipää 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.


Kurpitsarisotto
-tietenkin! En muista, mitä reseptiä tarkalleen käytin, mutta Maku.fistä kaapattu perusresepti on hyvä lähtökohta variaatioille.

2 sipulia
4 kpl valkosipulinkynttä
10 dl kasvislientä
600 g kurpitsaa (kuutioituna)
1 rkl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
50 g voita
100 g parmesaani- tai pecorinojuustoa
1/2 tl mustapippuria


Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna kasvisliemi kattilassa.

Kuullota sipulisilppua laakeassa paistokasarissa öljyssä. Lisää kasariin kurpitsakuutiot. Halutessasi voit pilkkoa sienet pienemmiksi. Kuumenna aineksia pannussa koko ajan sekoitellen muutaman minuutin ajan.

Kumoa pannuun riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Kaada viini pannulle. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää pari desiä kuumaa kasvislientä. Sekoittele. Lisää lientä pikkuhiljaa kerrallaan, kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta vielä napakkaa pureskeltaessa.

Lisää lopuksi voi ja parmesaanijuusto. Mausta kurpitsarisotto mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile kurpitsarisotto heti.


Jälkiruoaksi oli amerikkalaista, mausteista pumpkin pieta:

pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
125 g voita

täyte
400 g kurpitsaa karkeasti pilkottuna
2-3 kananmunaa
2 dl (ruoko)sokeria tai pieni tölkki kondensoitua maitoa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
ripaus muskottia
ripaus suolaa
1dl kuohukermaa


Nypi jauhot, sokeri ja voi kulhossa. Painele taikina pyöreään uunivuokaan. Anna tasoittua jääkaapissa noin 30 minuuttia. 

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. 

Keitä kurpitsanpalasia vähäsuolaisessa vedessä 5-8 minuuttia. Kaada siivilään ja valuta kaikki vesi pois. Sekoita kurpitsa hienoksi soseeksi ja anna sen jäähtyä hieman. 

Lisää munat yksi kerrallaan. Lisää loput ainekset ja kaada seos vuokaan. Paista uunin alaosassa 40–50 minuuttia. Jäähdytä ennen tarjoilua.


Piirakka teki kauppansa ja on erinomainen talviajan herkku. Lisäsin reseptiin vielä desin verran kondensoitua maitoa, jolloin sokerin määrä jäi pienemmäksi. Hyvin toimi! Piirakan voi tarjoilla myös kermavaahdon ja vaahterasiirapin kera, jos haluaa extramakeutta.

Kirjoittaja on luomupiirin hallituksen jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti