
Ensimmäiseksi blogimerkinnäkseni pääsee keittiössäni ahkerasti viime aikoina valmistettu ruoka, Karibilainen pinaattikeitto. Ohje on vuosien varrella muokkaantunut versio Tuija Ruuskan Kasviskarnevaalit -kirjan reseptistä. Ruuskan kirja on laajan kasvisruokaopuskokoelmani helmi ja käytössä lähes irtolehtipainokseksi kulunut, kuvattomuudestaan huolimatta. (Kuvattomuus on yleensä hyllyyn unohtuvia keittokirjoja yhdistävä perisynti).

Keitot ovat loistavaa arkiruokaa. Isossa viiden litran kattilassa valmistuu pienellä ekstra vaivalla ruoka kahdeksi kolmeksi päiväksi ja usein pakastimeenkin riittää annos tai kaksi kiirepäivää odottamaan. Keitot myös vain paranevat uudelleen lämmitettäessä.
Keskiviikkoisesta luomutilauksesta jäi uupumaan kaipailemani tuore pinaatti mutta onneksi ainakin Kupittaaan Citymarketista saa pakastealtaasta varsin kelvollista luomupinaattia, jossa pinaatti on pakastettu pienen silpun sijaan kokonaisina lehtinä. Tätä pyrin nykyään pitämään nykyään varuiksi aina pakkasessa. Ei-luomuna tuorettakin pinaattia löytää vielä muutaman viikon ainakin torilta.

Karibialainen kookos-pinaattikeitto (8–10 annosta)
400 g pakastepinaattia
2 isoa porkkana
10 isoa perunaa
2–3 rkl öljyä
2 sipuli
3 rkl valkosipulimurskaa
1–2 tuore chilipalko tai maun mukaan
1 tl muskottipähkinää
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tlk kookosmaitoa
1,5–2 l vettä
3–4 dl appelsiinimehua (parasta, jos käyttää itse puristettua)
suolaa ja mustapippuria
Proteiinilisät: 1 tlk kidneypapuja, 2 dl soijarouhetta tai 3 dl seitanviipaleita.
1) Paista sipulia, valkosipulia, chiliä ja pinaattia hetki pannulla.
2) Lisää kuutioidut perunat ja porkkanat (sekä mahdollinen proteiinilisä).
3) Lisää kookosmaito ja vesi, loput mausteet ja appelsiinimehu. Hauduta kypsäksi n. 40 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti